Posted on Leave a comment

Tottenham mora ponastaviti uro za pokale, če želi končati sušo pod Angejem Postecogloujem

Nogometnih dresov Tottenham Hotspur kampanja v FA Pokalu se je končala v petek zvečer s pozno 1-0 porazom proti Manchester Cityju v četrtfinalu.

Nathan Akejev gol je bil prvi na stadionu Spurs v vrednosti milijarde funtov v 538 minutah akcije, kar je prineslo končanje obiska gostov in domačinov v domačem pokalu.

Čeprav je bil izid izenačen 88 minut, je bila razlika v kakovosti precej očitna. Tottenham je poskušal po svoje, vendar izkušeni in neusmiljeni City nista dopuščala nobenih kompromisov, Spurs pa so omejili na samo en strel celo noč.

Za tiste na tribunah je bilo sprejetje dejstva, da njihova ekipa, razen če bo imela osupljiv zaključek v Premier ligi, ne bo končala še ene sezone brez lovorike. Za tiste na igrišču je bil konec sanj za ekipo, ki bi umrla drug za drugega.

Seveda Tottenham ni zaslužil, da bi napredoval ali celo povlekel tekmo v ponovitev, vendar je obup lebdel v zraku bolj kot običajni poraz. Navijači so celo vstali in aplaudirali po novembrskem grenkem porazu 4-1 proti tekmecem Chelsea, ko se je Mauricio Pochettino vrnil in Spurs prizadel s precej manjšim odmerkom strupa.

Ange Postecoglou je morda najbolje povzel v svoji novinarski konferenci po tekmi.

“Gre za vrhunsko ekipo, oni so merilo,” je rekel o Cityju. “Mi še nismo tam in o tem nimamo iluzij.

“Pošteno je reči, da imajo pred nami osem ali devet let. Upam, da ljudje imajo malo perspektive glede ekipe, ki jo poskušamo biti. To se ne zgodi v šestih mesecih. Mislim, da tudi City ni to dosegel v šestih mesecih.

“To ne pomeni, da se izognete izzivu ali niste razočarani ali da mislite, da bi se tega lahko lotili drugače. Ni izgovor, toda resnica je, da so že zelo daleč v tem, da postanejo tista ekipa, ki so jo, mi pa smo še vedno povsem na začetku. To morate uporabiti kot svoje merilo za napredek.”

Od trenutka, ko je Postecoglou pristal v severnem Londonu, je bil neomajen v prepričanju, da bo vse, kar bo njegova ekipa Tottenham poskušala narediti, pomagalo graditi za trajnostno prihodnost. Tukaj so poskušali tekmovati s klubom, ki je najboljša ekipa na svetu, in rezultat je bil najslabši napad te sezone, toda na koncu ima velike ambicije in vizije, ki bodo Spursom služile v prihodnosti – ekipa je v veliko boljšem stanju kot takrat, ko je prišel, in niso imeli svojega najboljšega igralca Son Heung-min za ta poraz.

Postecoglou je zavrnil retoriko okoli obupne potrebe po Tottenhamovem prekinjanju suše lovorik, ki bo zdaj najverjetneje vstopila v 17. leto, razen če bo v tej sezoni dosegla čudežni zaključek v Premier ligi. Za razliko od njegovih predhodnikov, Joseja Mourinha in Antonia Contea, ki so videli tudi en pokal kot sveti gral, Postecoglou želi zgraditi ekipo in prenoviti klub, ki bo redno osvajal lovorike.

Na žalost za navijače Spursov to pomeni, da bodo morali ponastaviti tisti števec v svoji glavi na nič let. Vsako leto postane leto ena v poskusu osvojitve lovorike. Frustracija in razumljiv padec potrpljenja sta prodrla skozi ves klub, toda če Postecoglou resnično uvaja novo dobo, morajo biti mnogi sezoni brez lovorike pozabljeni. Pomembna sta le sedanjost in prihodnost.

Obstaja več razlogov, zakaj Tottenhamova suša brez lovorik traja tako dolgo, toda če bi ponovili zadnjih petnajst let, bi skoraj zagotovo osvojili vsaj en pokal. To je le vesolje, kjer niso imeli sreče, da bi dosegli niti to, in zdaj je vesolje, kjer jih je najboljša ekipa na svetu izločila iz še enega tekmovanja s skrajno pozno zmago.

Spursi so v sezono 2023/24 vstopili z malo pričakovanj, in zasluga za to je Postecoglouju, da tesen poraz proti manchester city dres deluje kot konec sveta le nekaj mesecev v ta novi proces. Toda, kot je pričakovano za prvo leto tega projekta, se bodo morali Tottenham preprosto spoprijeti s tem občutkom tako blizu, vendar tako daleč, še nekaj časa.

Dodaj odgovor